Rube van Tienen

Zo maak je van een data-analyse een boeiende presentatie

Als data professional sta je voor een uitdaging: hoe vertaal je complexe analyses en cijfers naar een presentatie die goed overkomt op je publiek?

In deze blog deel ik mijn beste tips om van een saaie cijferbrij om te zetten tot een boeiend betoog.

 

Waarom vallen je collega's in slaap bij je data?

Je kent het wel: je hebt weken aan een analyse gewerkt, je slides zitten vol met (in jouw ogen) prachtige grafieken, maar zodra je begint te presenteren, zie je de ogen van je publiek glazig worden. Wat gaat er mis?

Als presentatietrainer zie ik regelmatig dat sprekers hun publiek overdonderen met technische details en methodologie. Veel data professionals hopen dat cijfers voor zichzelf spreken. Maar laten we eerlijk zijn: je publiek heeft vaak hulp nodig bij het interpreteren van data. Voor de meeste mensen is een spreadsheet vol getallen net zo opwindend als het lezen van een telefoonboek.

Laat data spreken met deze 7 tips

Gebruik de volgende richtlijnen bij het maken van een presentatie over je data analyse.

 

1. Begin met een prikkelende vraag

Start je presentatie niet meteen technisch verhaal, maar met een vraag die je publiek wakker schudt. Bijvoorbeeld: "Weten jullie hoeveel geld we laten liggen door inefficiënte processen?"

 

2. Vertel het verhaal achter de cijfers

Data wordt pas interessant als je de context erbij geeft. Koppel je cijfers aan concrete situaties of problemen die je publiek herkent.

 

3. Laat technische details achterwege

Je publiek is meestal niet geïnteresseerd in de technische details van je analyse. Ze willen weten wat de resultaten betekenen voor het bedrijf. Focus daarop, en houd de technische details achter de hand voor eventuele vragen.

 

4. Gebruik duidelijke figuren

Gebruik figuren die in één oogopslag duidelijk zijn. Zo is een taartdiagram bijvoorbeeld veel minder overzichtelijk dan een staafdiagram of lijngrafiek.

 

5.  Gebruik contrast

Maak je belangrijkste data-punten extra opvallend door ze een afwijkende kleur of grootte te geven.

6.  Voeg context toe met iconen of afbeeldingen

Een slim gekozen icoon of afbeelding kan je boodschap visualiseren, waardoor deze makkelijker te onthouden wordt.

7.  Één boodschap per slide

Overlaad je slides niet. Kies voor elke belangrijke boodschap een aparte slide met een krachtige visualisatie.

Onthoud: jouw taak is niet alleen om data te presenteren, maar om inzichten te delen die tot actie aanzetten. Door deze tips toe te passen, zul je merken dat je publiek niet alleen wakker blijft, maar ook geïnspireerd raakt om op basis van jouw cijfers betere keuzes te maken.

Meer weten, zie dan Rube zijn website.

PresentatiePro: Spraakmakende Trainingen en Presentaties

Rube is presentatie expert. Hij gaf de meest bekeken Nederlandstalige TED Talk en als tweevoudig Nederlands Kampioen Goochelen weet hij als geen ander hoe je mensen kunt beïnvloeden vanaf het podium. Rube is een ervaren trainer binnen de corporate wereld en binnen het programma van Brightminds leert hij jonge professionals te presenteren met impact. Of dit nu een presentatie van een voorstel is, in een vergadering of een grote presentatie. Hoe breng je een heldere en overtuigende boodschap over, zelfs als presenteren niet je natuurlijke talent is? Zijn grote passie is mensen helpen groeien, zodat ze zichzelf gaan overtreffen