Noraly Meeuwisse

Energizer nodig?

Op zoek naar een Energizer? Omdat je:

  • een ‘Afterlunchdip’ hebt?
  • even geen interne motivatie hebt?
  • de flow niet helemaal te pakken hebt?
  • weet dat dat zoveelste cafeïne shot geen daadwerkelijke oplossing is?
  • na die kantooryoga sessie weer vol nieuwe energie met je werkdag wilt voortgaan?

 

Zeg je “ja, ja en ja…” dan is deze blog perfect voor jou! Korte praktische energizers* voor elk moment van de dag.


De eerste energyboost van de dag: koud afdouchen

“You love it or hate it”. Maar na ruim 600 dagen sinds het verstrijken van De Wim Hof Challenge, zegt ik: “I hate it, but love it”. Want nee die kou went nooit (behalve dan in de zomermaanden), maar WOW wat een stootenergie heb je daarna! Een energyboost waar je de rest van de dag op kunt teren.

Als ik het een keertje vergeten ben en ik het me besef nog zodra ik die heerlijke warme regendouche uitdraai, dan zet ik toch die koude douche nog even aan. Ben ik echt vergeten, dan duurt het niet lang voordat ik denk huh wat voel ik me toch suf en sloom. Kortom, ik kan en wil niet meer zonder. En dat zegt wat, want ik kan eigenlijk helemaal niet goed tegen kou!

Behalve die instant energyboost zijn de voordelen van koud afdouchen (of een dip in een ijsbad) legio. Een kleine greep:

  • een boost voor je immuunsysteem;
  • minder kans op hart- en vaatziekten, want goed voor de conditie van je bloedvaten; en
  • een lagere hartslag, dus minder stress.

Dus op zoek naar een energizer? Bouw dat koud afdouch en rustig op, te beginnen met “maar” 15 seconden voor de eerste 7 dagen en voor je het weet wil je niet anders meer en lig je straks in een ijsbad.

De tweede energyboost van de dag: de Toe Squat

Mijn favoriete oefening om een ontspannende kantooryoga sessie mee te eindigen, zodat iedereen weer vol nieuwe frisse energie met de werkdag kan voortgaan.

Alle energiebanen** die door je onderlichaam stromen beginnen of eindigen in je tenen. En door je tenen in deze squat te “forceren”, want ja dat is op z’n zachtst gezegd hoe het voelt, zorgje dat al die energie weer optimaal gaat stromen.

Een Toe Squat dus niet alleen na die ontspannende kantooryoga sessie, maar ook de perfecte remedie bij opstartproblemen in de ochtend of een after lunch dip.

In Yin Yoga proberen we tijdens elke houding de spieren zoveel mogelijk te ontspannen, zodat de dieperliggende delen van het lichaam(het bindweefsel) voorzichtig gerekt kunnen worden en flexibeler kunnen worden. Langs de randen van het bindweefsel bevinden zich energiebanen (waterlijnen ook wel meridianen genoemd), die alle organen met elkaar verbinden. Door het rekken van het bindweefsel wordt hyaluronzuur aangemaakt, wat ervoor zorgt dat de waterlijnen vocht beter kunnen aantrekken en vasthouden. Waterlijnen die voldoende water bevatten kunnen de energie in het lichaam goed geleiden en alle organen en cellen van voldoende voeding en zuurstof voorzien. Hydratie draagt daarnaast bij aan de flexibiliteit van het lichaam en meer specifiek het bindweefsel.

De derde energyboost van de dag: Box Breathing

Een fantastische ademhalingstechniek die de US Navy SEALs gebruiken om je “mind” te kalmeren en te doen focussen en je lichaam te ontstressen, maar wel ook actief te kunnen blijven. Niet alleen perfect voor de scherpschutters onder ons, maar ook als gedachten over eindeloze to-do’s je van je werk afhouden, je hartslag overuren draait en/of je (acute) stress ervaart.

Hoe het werkt? Adem rustig door je neus, vier tellen in. Hou dan de adem vier tellen vast. Adem in vier tellen door je neus of mond uit. Hou de adem dan weer vier tellen vast. Kortom 4:4:4:4 en herhaal die voor een paarminuutjes.

De vierde energyboost van de dag: stoel yogasessie

De Stoelyoga lessen van Startup Yoga zijn gericht op stress vermindering en ontspanning en perfect voor tijdens de lunchpauze!
De “twist” komt in bijna elke les wel een keertje voor, want niet alleen heel fijn om je spijsvertering een handje te helpen en je wervelkolom optimaal te roteren, maar ook om al die energiebanen weer een boost te geven.

Geen tijd voor een hele stoelyoga les? Even “twisten” kan altijd!

De vijfde energyboost van de dag: actieve houding

Als we te weinig energie hebben, zijn we geneigd om het ons lichaam zo gemakkelijk mogelijk te maken. We slungelen en slouchen op de bureaustoel, met nek en schouderklachten tot gevolg. Die neerwaartse spiraal van minder en minder fit en energiek voelen kunnen we daarentegen omkeren doorbewust te werken aan een actieve houding.

Dus neem bewust een actieve houding aan achter je bureau: voeten stevig op de grond, beide zitbotten in de stoel, wervelkolom recht(actief maar ook ontspannen), schouders naar achteren en omlaag, kruin naar het plafond en in een rechte lijn met je schouders en billen en je kin een beetjein.

En vanuit die actieve houding af en toe even een mini pauze in lassen om van die fijne nekstretches te doen. Doe je mee? Kijk voor de hele oefening op www. https://www.startupyoga.nl/online-bieb

De zesde energyboost van de dag: vuisten ballen/ adem

Even die vuisten voor je laten werken en dan niet op een “tegenstander” of boksbal, maar met behulp van de adem. Je leest immers een post van Startup Yoga!

Hoe het werkt?

1) Bal stevig je vuisten (vouw je vingers om je duimen heen);

2) Breng je vuisten op een volle inadem omhoog;

3) Breng je vuisten explosief en op een krachtige uitadem omlaag;

4) Herhaal voor een aantal rondes.

Waarom het werkt?

Alle energiebanen die door je bovenlichaam stromen beginnen of eindigen in je vingers. En door je vingers tot vuisten samen te ballen, zorgje dat al die energie weer optimaal gaat stromen.

Deze energizer is dus niet perfect na die ontspannen de kantoor yogasessie, maar ook de perfecte remedie bij opstartproblemen in de ochtend of die after lunch dip.

De zeven energyboost van de dag: gezichtsmassage

Jezelf een gezichtsmassage geven awkward? Just give it a try (als niemand kijkt…), want het werkt! En niet alleen voor meer energie maar ook bij hoofdpijn en stress.

Niet voor niets is de gezichtsmassage een onderdeel uit deal duizenden jaren oude Ayurveda, de Indiase Holistische Gezondheidsleer.

Dus (thuiswerkers) daar gaan we…

1) sluit je ogen

2) plaats je drie middelste vingertoppen op je voorhoofddraai rondjes

3) wrijf vanaf je voorhoofd in een lijn richting je slapen.

4) tap dan zachtjes rondom je ogen (wenkbrauwen, slapen, oogkassen, ooghoeken).

5) gebruik je duimen en drie middelste vingers om zacht tegen de onderkant van je jukbeenderen aan te duwen en herhaal dit vervolgens bij je kaken.

6) vergeet je oorschelpen en hoofd niet mee te nemen.

7) herhaal alle stappen afzonderlijk en/of na elkaar natuurlijk zoveel je wilt en geniet nog even na van deze minipauze.

 

De achtste energyboost van de dag: legs up

De hele dag rennen & vliegen, letterlijk of figuurlijk…even “met de beentjes omhoog” is niet voor niets zo’n fijne uitdrukking. En natuurlijk kan dit door lekker op de bank te ploffen met Netflix aan, maar je kunt er ook een mindfull oefening van maken.

En de opties zijn eindeloos, met een stevig kussen zoals in het filmpje of zoek een muur op om je benen tegen aan te laten leunen. Een mildere optie is om je benen op de bank te laten rusten, terwijl je met je rug en billen op de grond voor de bank ligt. Met 5 minuutjes voel je al effect, maar wie weet zet je de timer op 20 minuten en kan je er een “powernap” van maken. Daarnaast is deze oefening perfect of je dag mee af te sluiten.

Hoe je het mindfull maakt? Bijvoorbeeld door een geleide meditatie op te zoeken (via Insight Timer) of je eigen meditatie te begeleiden: door te focussen op je ademhaling en elke keer als je in gedachten afdwaalt je aandacht weer terug te brengen naar je adem. En ook als honderd keer afdwaalt, daar geen oordeel over te hebben en je aandacht keer op keer weer terug te brengen naar je adem. Het opmerken van het afdwalen is de oefening, is wat het “mindfull” maakt.

 

Noraly begon haar carrière als Zuidas advocate, waar ze jarenlang op 110% leefde, tot een burn-out haar leven veranderde. Deze ervaring leidde tot een zoektocht naar balans waarbij theorie, ademhalingstechnieken, meditatie en yoga de tools bleken om stress te herkennen en te verminderen. In haar trainingen voor jonge professionals combineert Noraly kennis over stress, het tijdig herkennen en bespreken van de signalen en actieve tools om balans terug te vinden.